fbpx

Ökad hållbarhet för valsar och drivtrummor med gummering

Gummering av valsar och drivtrummor är mer än bara ett skydd mot slitage – det är en investering i hållbarhet och effektivitet. Genom att applicera en gummibeläggning förbättras greppet och förlänger livslängden på dessa kritiska komponenter som får dina transportband att rulla. Resultatet? En stabil och effektiv drift, även i de mest utmanande operativa miljöerna.

 

En korrekt utförd gummering ökar friktionen mellan transportbandet och drivtrummorna, vilket ger en stabilare transport. Eftersom gummi har en mjukhet i materialet skapas också tålighet för att anpassas efter en viss deformation.

Tomas Amtén är vd för Ulinco Vulctech och berättar om hur Vulctechs gummering kan hjälpa transportband till säkrare drift.

– Gummering är ett utmärkt val för att minska slitage och förlänga livslängden på valsar och drivtrummor. En väl genomförd gummeringsprocess skyddar mot yttre påverkan och bidrar till en förbättrad och förlängd funktionstid, förklarar Tomas.

Med varmvulkning som metod skapas dessutom en ytterligare bättre hållbarhet. När gummit vulkaniseras blir det nämligen mer tåligt och lämpar sig bättre för olika tillämpningar, inklusive gummering av valsar och drivtrummor.

– Våra skräddarsydda lösningar skapas av gummi från vår samarbetspartner Rema Tip-Top, som besitter en stor kunskap om materialet och levererar högsta kvalitet. Det resulterar i längre serviceintervaller och sänkta underhållskostnader. Vi erbjuder dessutom applicering med ett limskikt, vilket ger extra lång hållbarhet, säger Tomas Amtén.

 

 

Förbättrad friktion och grepp för optimal drift

För att uppnå optimal friktion och grepp spelar valet av gummering en central roll. Genom att välja rätt anpassat gummi säkerställs ett jämnt och effektivt skydd. Då Vulctech dessutom kan integrera keramik i sin lösning på särskilt hårt utsatta områden finns gott om kunskap för att tackla de problem som varje specifik kund upplever.

– Ett vanligt problem utan gummering eller med gummi av sämre kvalitet är att man får för lite friktion och att det börjar slira. Med rätt gummering ges ett ökat grepp och slitstyrka. 

För många är det också en utmaning att få grepp när det förekommer vatten på bandet, då transportbandet blir halt. Detta hjälper vi till att lösa genom att skapa ett mönster i transportbandets gummering för extra bra grepp – lite som för ett bildäck, förklarar Tomas.

 

Underhåll och skötsel

Systematiskt underhåll och regelbunden inspektion är viktigt för att minimera slitage och förlänga livslängden på gummerade valsar och drivtrummor. Genom regelbundna inspektioner och justeringar kan små avvikelser identifieras och åtgärdas innan de blir allvarliga problem.

– Med gummering kan du, istället för att byta ut valsen till en ny, renovera den genom att ta bort den befintliga beläggningen och lägga på en ny och slipa efter dina specifika mått. För de delar som har mönster hjälper vi till att förnya mönstret och få tillbaka det ökade greppet, berättar Tomas.

 

Kundspecifika lösningar

Genom att välja Ulinco Vulctech som din partner får du tillgång till en strategisk partner som är engagerad i att optimera din verksamhet. Med en långsiktig investering i gummering kan vi hjälpa dig till lägre oförutsedda kostnader och förstärkt produktionskapacitet.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta din specifika lösning.