fbpx

Gummering för slitageskydd

Gummi har hög motståndskraft och passar därför utmärkt för att skydda mot slitage. Med hög elasticitet töjer sig gummit i stället för att slitas ned när det träffas av hårda objekt. Det har också en ljuddämpande effekt för de ljud som ofta förekommer vid slitageproblem. Gummering ger ett överlägset slitageskydd jämfört med mång andra lösningar.

Vi väljer den gummibeläggning som passar ert behov

Med fördel kan gummi även kombineras med keramik för att uppnå extra slitstyrka vid utsatta ställen.

För slitageskydd gummerar vi exempelvis:

 • Slurryrör till gruvindustri
 • Stup i gruvor och stenbrott
 • Omrörare
 • Utrustning till bergborrning
 • Rör för blästersand
 • Flotationstankar och förtjockare
 • Pumphus
 • Pumptankar
 • Cykloner
 • Kvarninfodringar
 • Trummor
 • Tankar
 • Fördelare
 • Grenrör
 • Rörböjar

Så anpassar vi gummibeläggningar efter slitskydd

Gummeringen anpassas som slitageskydd vid varje unikt fall. Beroende på slitagets storlek och typ väljs olika hårdhet på gummimaterialet, olika tjocklek samt olika gummipolymerer för att optimera slitageskyddet.

Därför kombinerar man keramik och gummi

Slitageskyddet i gummi kan också kombineras med keramik för att på utsatta områden ytterligare förbättra slitageskyddsegenskaperna. Kontakta Ulinco Vulctech så ger våra experter råd kring hur slitageskyddet för din produkt kan optimeras.

En optimerad gummibeläggning som slitageskydd ger en mycket lång hållbarhet. För att förstå detta bör man jämföra med bildäck som kan hålla många tusen mil trots mycket hårt slitande användning. En slitstark gummibeläggning håller till exempel ofta flera gånger längre än slitsskyddstål av typen Hardox. Detta samtidigt som beläggningen är lättare, tystare och mer kostnadseffektiv. Kombinera gummit med Keramik, så kan livslängden bli upp till tio gånger längre än med slitskyddsstål.

Jämförelse med andra metoder för slitageskydd

Gummering och kombinationen mellan gummi och keramik ger ett optimalt slitageskydd. Jämfört med slitstål, t ex av typen HARDOX så håller gummeringen väsentligt lägre. Gummit ger också en dämpande effekt som minskar ljudnivå och slitage på övriga komponenter. Gummit är även mycket lättare vilket ger ett enklare och billigare montage men också en lättare total konstruktion. Till exempel på fordonsflak inom gruvindustrin kan detta ha en stor betydelse. Miljömässigt har gummi väsentligt lägre miljöpåverkan jämfört med stål.

Då gummi och keramik kombineras får keramikens unika slitstyrka i kombination med gummits förmåga att deformeras vid belastning. På så sätt spricker inte keramiken vid hög belastning utan blir tillsammans med gummit flexibelt och slagtåligt och oerhört slitstark.

Andra av skydd som vi gummerar

Våra metoder är framtagna för att långsiktigt skydda olika komponenter och delar i er anläggning, mot slitage. Vi utför även gummeringar och polymera ytbeläggningar för korrosionsskydd gummering till  korrosionsskydd.

Vi utför gummering i hela Sverige

Vi har möjligheten att både utföra arbeten ute hos er i er anläggning samt i våra verkstäder i Landvetter eller Falun. Vi utför applicering av slitageskyddsbeläggningar hos kunder i hela Sverige. Våra tekniker kommer till er anläggning, demonterar eventuelle befintliga beläggningar och monterar ett högklassigt slitageskydd som ger er anläggning en överlägsen drifttid. Vi utför beläggningar åt våra gruvföretag och materialhanteringsföretag i hela Sverige.

Kontakta oss med er förfrågan!

Vill du
veta mer?

Kontakta oss gärna om du har frågor eller vill diskutera något med oss.

Bli en i
gänget!

Vi rekryterar nya medarbetare! Läs mer om lediga tjänster och sök jobb hos oss.

Vår
historia

Vår historia sträcker sig nästan 50 år tillbaka i tiden, närmare bestämt från 1974 då Ulinco AB grundades av Christer Ulin.